tirsdag 30. juni 2015

Big Basin Redwoods State Park

Søndag ble shoppingdag og gåtur ned til  hvor vi spiste middag på piren. I dag, mandag har vi vært på farta. Varmen er her for fullt, og vi har kost oss på tur i skogen.

Parken ligger 45 minutter innover i landet fra Santa Cruz. Vi dro tidlig, og det har vi lært at lønner seg, da er det ikke kamp om parkeringsplassene. Parken var innmari fin med mange stier i ulik vanskelighetsgrad. Vi gikk rundt 
3 km, to av dem med Mini i sele, og vi føler vi fikk mye ut av det. Noen av trærne er nesten 1000 år gamle, og det er noe majestetisk å gå mellom disse høye trærne. Det er her man bør bli minnet på at vi har naturen til låns, og at naturen ikke er her for å brukes fritt, uten hensyn.

Gutta koste seg også, men i takt med at temperaturen steg, sank tålmodigheten noe også. Likevel, veldig glad for at vi dro. Har alltid hatt lyst til å besøke en slik skog, og vi kan nå krysse det av på lista. I morgen venter treff med slektninger. Spennende.

søndag 28. juni 2015

Carmel-by-the-Sea og Big Sur

På fredag forsvant ikke skylaget som pleier å ligge over Santa Cruz hver morgen, men vanligvis letter utover morgenen. Dagen gikk da til litt shopping og hjemmetid for oss alle. På ettermiddag kjøpte vi pizza, og litt seinere dro far og de eldste gutta på kino. Da fikk ho mor kost seg med netflix hjemme, som har et litt bedre utvalg når vi er her i USA. På kvelden bestemte vi oss for å ta roadtrip dagen etter, og det er det vi har gjort i dag, lørdag. 

Vi dro avgårde tidlig, og planen var Carmel-by-the-Sea, en liten perle av en by i overkant av en time sør for Santa Cruz. Det var overskyet i dag også, men det klarnet opp. Vi kom tidlig til Carmel, og fikk parkering uten strev (ingen selvfølge det). Carmel viste seg å være en flott liten by med trange gater, små hus og artige butikker. Vi startet på stranden, men det blåste innmari, så gutta lekte i sanden og klatret i trærne i stedet.

I byer som Carmel er det selvfølgelig mange turister, og det blir mye folk, men vi koser oss i kaoset. Guttene er med, og 
det blir stort sett ikke masing. Eldstemann prøver alltid å handle selv, og får brukt engelsken sin, og begge de store er flinke til å takke, si hva de vil ha å drikke, osv.

Etter en fin formiddag i Carmel dro vi videre sørover, mot Big Sur. Vi voksne slutter ikke å forundre oss over det ville og varierte landskapet vi kjører gjennom her. I dag ble det ekstra tydelig. Vi har kjørt over flate sletter, gjennom tett skog, opp bratte bakker og ned snirklete daler. Vi har kjørt over smale broer og tittet ned bratte stup. Selvom det kanskje er mor og far som syntes dette var mest spennende i dag, følger gutta med også. 

Det er artig å ha med alle tre gutta på tur, og det er skikkelig morsomt å høre de to eldste prate og synge og styre, særlig når de gjør det for Mini. Selvfølgelig er det ikke bare fryd og gammen, men det er noe spesielt når vi er på tur. De passer litt ekstra på hverandre, hører litt ekstra på oss. Det får vi bare nyte så lenge det varer. Mini er bare med, og er blid som han pleier, han smelter hjerter hver dag, og vi får stadig høre"he's sooo cute!"


Vi kom hjem etter nesten tolv timer på farta. Vi konkluderer med at det har vært en fin dag. I dag også.

fredag 26. juni 2015

Highway 1

De to siste dagene, altså onsdag og torsdag, har vi tatt det litt med ro, men vi har likevel vært litt på tur. Noe av det vi ønsket da vi først begynte å snakke om å reise på tur, var at vi ønsket å være på et sted en stund, og å leie hus. Opprinnelig var tanken å være borte hele sommeren, men vi modererte det hele litt da Mini kom inn i bildet. Selvom vi må lage mat selv, vaske klær og litt hus, så er tanken litt at vi ønsker å "go native" en smule når vi er på ferie som dette, og de siste dagene har vært sånn. Dette kunne nesten vært som å ha feriedager hjemme, samtidig som vi opplever et helt nytt sted!

Altså. De siste dagene har vært viet strandlivet, og da blir det automatisk kjøring langs Highway 1. Det er innmari greit å komme seg fram her, men det innebærer også tidvis mye trafikk. Vet ikke om jeg/vi blir helt vant til det. I går, onsdag, tok vi oss en tur til Capitola, en liten landsby syd for Santa Cruz. Flott vær, flott strand og masse bølger. I dag tok vi turen tilbake nordover på Highway 1. Tanken var å finne tilbake til stranden vi var på tirsdag, den vi fant tilfeldig på vei hjem fra San Francisco, og det gjorde vi. Det var bare synd at det blåste sånn, skikkelig surt var det. Gutta hadde håpet på å få lekt i bølgene, men det ble for surt rett og slett. Siden jeg hadde lest om en litt spennende restaurant i en by ikke langt unna, så fortsatte vi dit i stedet. Og det er jeg glad vi gjorde.
Langs veien i en liten kystlandsby som heter Half Moon Bay, ligger nemlig Daddy-O's. Maten lages i en gammel togvogn, og det er ikke mange bordene ute det, men det var virkelig verdt det. Skikkelig ordentlig mat, fast food, men skikkelig hjemmelaget. Som de selv sier på nettsiden sin: This is NOT fastfood, this is GREAT food. Gutta spiste noe så vanlig som pølse og brød, men det var skikkelig pølse og brød.

På vei hjem igjen prøvde vi en annen strand, og vi var heldigere med vinden. Gutta fikk leke i bølgene, Mini fikk krabbe i sanden og mor og far fikk slappe av litt. Vi avrundet turen med en tur på Dairy Queen, etter nok en runde med kø. I morgen blir en rolig dag, helt rolig, tror vi. 

"Gutta, hva har vært det beste de to siste dagene?"

Begge: "Bade."
Eldstemann: "Og spise deilig is."

onsdag 24. juni 2015

San Francisco


Så var dagen her, vi skulle på dagstur til San Francisco, og Alcatraz var hovedattraksjonen. Hva har vi lært i dag?

Vi har i alle fall lært at å beregne god tid når man ikke vet hvor lang tid noe tar, er vanskelig. Vi har også lært at det også er noe som heter rushtrafikk, selv når vi har ferie, og det fikk vi smertelig erfare i dag. Rushtrafikk og litt uenighet med GPSen, førte til at en tur som var estimert til halvannen time, ble til tre timer. Vi kom detfor ikke med ferja til Alcatraz ti over ni, som vi hadde bestilt. Ho mor var sikker på at dette ikke kom til å gå, men han far, som er noe mer fornuftig og handlekraftig i slike situasjoner, mente at dette skulle vi få til. Og det ordnet seg, vi fikk bli med en seinere båt, og det ble Alcatraz.

Vi har ikke mange planlagte typisk turistattraksjoner på turen vår, dette var den eneste faktisk. Vi likte turen alle mann, og det var spennende å se hvordan det faktisk var der ute. Fun fact: Maten som ble servert fangene på Alcatraz var sett på som noe av den bedre maten servert i amerikanske fengsler, og innsatte og ansatte spiste samme maten. Samtidig ble matsalen sett på som det farligste området da de brukte stålbestikk når de spiste.

Gutta var ganske fascinert av det hele,og de fikk også se en tidligere innsatt, en ganske gammel mann som satt og signerte en bok han hadde skrevet om sin tid i fengselet. 

Siden Mini er med på tur, bestemte vi oss for å ikke klemme for mye inn i en slik dag. Så etter Alcatraz ble det vandring hovedsakelig på Pier 39 på Fisherman's Warf. Det hadde vært mye annet å se mens vi var der også, men vi skal tilbake. Vi fikk oss i allefall en god fiskelunsj, en is og en liten rundtur på Pier 39. Været har vært supert i dag, og vi fikk også oppleve bratte bakker som gikk som bølger gjennom byen. Vi bestemte oss for å kjøre kysten hele veien hjem, og det angrer vi ikke!

Jeg var ikke aktiv med kameraet tidlig på dagen, så har faktisk ikke bilder fra Alcatraz, men etterpå knipset jeg litt, særlig på hjemturen. Det var skikkelig fint å kjøre nedover kysten og inn på Highway 1. Vi stoppet langs en strand etter en stund, og gutta lekte i vannkanten og løp fra bølgene. De storkoste seg.

Så vi har hatt en fin dag på tur, og vi har smakt litt på "road trip-livet", og vi skal definitivt ta flere turer langs Highway 1. Naturen er stedvis vill og vakker, og det er mange perler langs veien hvor vi kan stoppe. I morgen, onsdag blir nok roligere, men noe blir det nok. 

"Hva var best i dag da gutta?"

Eldstemann: "San Francisco."
Mellomstemann: "Is og sånn. Og alt vi gjorde."

Så det.



mandag 22. juni 2015

Santa Cruz

I dag, søndag, er andre hele dagen her i Santa Cruz. Vi har flott vær, og vi har allerede rukket å bli kjent med området vi bor i. 

Fredag gikk til litt handling av nødvendigheter, og vi besøkte Mallen, Target og Whole Foods Market. Det er innmari artig å titte i butikker vi ikke har hjemme. Vi overtok huset klokka fire på ettermiddagen fredag, og vi likte huset veldig godt. Litt større enn vi trodde, og det har alt vi trenger. Dessverre var det ikke så rent som det burde vært, men det var ikke noe vi ikke kunne ordne opp i. Med tanke på vaskeutstyret vi fant, er det 
kanskje ikke så rart til at det ikke var helt slik vi hadde håpet på sånn renhetsmessig. Lørdag fant vi Safeway, og vi fikk handlet inn litt nødvendigheter for å holde det rent etter vår standard.

Lørdag og søndag har gått til å bli kjent. Vi har også trengt å lande litt alle fem. Likevel har det blitt tur langs Stillehavet, kjøreturer i området, tur til sentrum og stranden i byen. Mellomstemann fikk også badet på stranda nærmest huset våres i går. Temperaturen i vannet er ikke mye å skryte av, men artig var det likevel.

I dag har vi også vært på en "diner" og fått skikkelige burgere. Valgte veggisburger med søtpotetfries. Veldig godt! 

Vi leier bil mens vi er her, og særlig eldstemann er superfornøyd, han skulle gjerne kjørt hele tiden han. 

søndag 21. juni 2015

Reisen


Å dra med tre barn, hvor det yngste barnet er knapt et år, kan kanskje for noen virke som galskap. Men, som mamma sier, vi gærne har det godt. Når det er sagt, jeg hadde nok ikke reist så langt med tre barn under skolealder, tror jeg. Og jeg juger hvis jeg sier det ikke var slitsomt på noe tidspunkt, for det var det, men det gikk bra.

Vi reiste altså 18 juni, og vi valgte mellomlanding i Paris. Heldigvis var vi i god tid på Gardermoen, for lite visste jeg om alt det barnematen må igjennom av sjekk på sikkerhetskontrollen. Og det var varmt, innmari varmt, og Mini ville ikke sove, ikke i det hele tatt. Men vi overlevde, vi kom igjennom, og med lånt vogn kom vi oss til gate. På flyet til Paris sov Mini nesten hele turen, gutta var fornøyde, og sambo og jeg ga hverandre high five. Første del av turen unnagjort.

Det kunne gått på skinner i Paris også, hvis vi ikke hadde stolt på boardingkortet og droppet å se på skjermen hvilken gate vi skulle på. Og da jeg ante ugler i mosen, da fant jeg ikke noen skjerm, og infoskranen var tom. Men det gikk bra. 30 min før avgang la vi på sprang, 10 gater ned, og med prioritert boarding kom vi fort på plass. 

Om elleve timer på fly er helt ok for en familie på fem? Joda, med ekstra beinplass og egen plass til Mini og medbrakt bilsete går det. Men etter stresset på Charles de Gaulles var vi nok alle litt slitne, og det tok tid å finne roen. 
Mini var overalt, i den grad man kan være overalt på et fly, og han gomlet kavring og maissnacks til den store gullmedaljen. Han var nok mer fornøyd enn brødrene, som begge konstaterte at flymat, det kan de spare seg for. Ved vanlig leggetid skiftet vi på Mini, men soving var ikke interessant. Akkurat da ble mammaen litt sliten og måtte bytte plass med pappaen, og da er det godt han er roligheten selv. Til slutt sovnet Mini, og sov 6-7 timer, så da fikk mor og far slappet litt av. Likevel, slappe av og slappe av, det er innmari lenge å sitte i 11 timer altså. De store gutta klarte seg fint, men syntes også det var vanskelig å sovne, og som nevnt, flymaten var ikke noe særlig.

Så sånn gikk det. Vi overlevde. Så hva har vi lært? Vær ute i god tid. Dobbelsjekk, alltid. Det er lurt å ha med ekstra barnemat, veldig lurt, særlig tyggemat som kavring, o.l. Og, til slutt, vil jeg absolutt anbefale eget sete til barn på alder til Mini. Litt dyrere, men verdt det på en så lang tur.
Utenfor flyplasshotellet, første dag. Ganske så tørt her i California. 

Familien på tur

Siden denne ferien er litt mer enn en tur til syden, har jeg bestemt meg for å blogge litt om det. Dere som kjenner oss, vet hva kidsa våre heter, men her på bloggen går de under Mini, Mellomstemann og Eldstemann, eller noe lignende.

Denne turen har vært planlagt lenge, ikke nødvendigvis godt planlagt, men planlagt og spart til over noen år. Siden Mini kom inn i bildet, har planen blitt noe tilpasset at vi nå reiser med en på nesten året, men jeg tror vi kommer til å ha en flott tur uansett.

Så hva er planen? Etter å ha overnattet en natt på hotell ved flyplassen i San Francisco, kjørte vi ned til Santa Cruz, en kystby syd for San Francisco. Her skal vi bo i 17 dager, før vi returnerer til et flyplasshotell for en natt før vi drar til Wichita, Kansas. Der blir vi 4-5 dager før vi retter snuta tilbake til SF, blir et par dager før vi drar hjemover. Hva vi skal gjøre alle disse feriedagene? Det var det jeg tenkte å blogge litt om med jevne mellomrom.

søndag 14. juni 2015

Helgen vår har vært fylt med..


Denne helgen er siste helg før vi reiser på o store ferie. Vi har sommerfugler i magen alle som en, kanskje med unntak av mini på elleve måneder, som aner fred og ingen fare. Lite vet han at på torsdag setter vi oss på flyet over dammen. Men altså, helgen. Denne helgen har vært fylt med

Barn i hagen, og barn som har overnattet.
Fine markblomster. I hagen, og inne.
Kulturelt påfyll. Tok med kjære kusine på Askepott på operaen. Innmari fint.
Mat på restaurant. Selvfølgelig må kusinene spise når de er på tur.
Besøk. Og tur til Sverige for å handle inn litt saker til turen.
Lister. 
Litt panikk. Er alt i orden til vi reiser?
Kaffe. Kan ikke overleve slike helger uten skikkelige kopper med kaffe.